MODALITATI DE CONECTARE A ECHIPAMENTELOR
 
 

MODALITATI DE CONECTARE A CITITOARELOR

Indiferent daca este vorba de scannere, cititoare de cartele magnetice sau terminale pentru colectarea de date (pe care le vom denumi in mod generic “cititor”), cuplarea poate fi realizata in principal in doua moduri:

In paralel cu tastatura

Cititorul este prevazut cu un cablu in forma de Y, asa cum rezulta din fig.1. Principalul avantaj consta in faptul ca nu sunt necesare drivere sau programe speciale pentru preluarea datelor provenind de la cititor. Programele existente deja “nu stiu” ca datele provin de la tastatura sau de la un cititor. Trecerea la utilizarea unui astfel de dispozitiv se poate face imediat. Dezavantajul este ca distanta maxima dintre calculator si cititor este limitata la câtiva metri.

Conectarea la portul serial

Conectarea se face conform fig.2. Utilizatorul trebuie sa scrie programe speciale care sa preia datele de la portul serial si care fie sa le transfere direct aplicatiei (modalitate folosita mai rar), fie sa le depuna intr-un fisier care este prelucrat ulterior. Acest tip de conectare are avantajul că permite distante de lucru de până la 10m. De asemenea scannerele cu interfata seriala sunt folosite pentru casele de marcat.

Conectarea in retea pe portul RS-485

Pentru aplicatii mai mari, unde se folosesc mai multe cititoare, cuplate la terminale de culegere de date, există posibilitatea conectării terminalelor in retea RS 485. Un terminal va fi “master”, iar celelalte vor lucra ca “slave”. Comunicatia intre master si calculator se face prin portul serial RS-232 iar intre master si slave printr-o retea RS 485. Pentru a mări distanta intre terminale, se pot monta repetoare.

Trebuie mentionat faptul ca in prezent au aparut cititoare care pot fi conectate la portul USB, cu avantajul ca acestea au drivere furnizate direct de producator, ceea ce usureaza preluarea datelor provenind de la ele. Sunt insa foarte putine si au caracter mai mult experimental.