INTREBARI FRECVENTE

    In aceasta pagina incercam sa raspundem unor intrebari frecvent puse de catre utilizatorii de echipamente si tehnologie AIDC. Pe langa aceste intrebari, incercam sa raspundem si intrebarilor care patrund mai adanc in domeniul AIDC. Dupa ce ati parcurs aceasta pagina, va invitam sa participati si dumneavoastra trimitandu-ne intrebari sau probleme aparute pe parcursul folosirii echipamentelor AIDC.

Ce este tehnologia codurilor de bare ?

    Tehnologia codurilor de bare este o tehnologie de identificare automata, permitand ca datele sa fie colectate precis si cu viteza mare. Un cod de bare consta dintr-o succesiune de bare adiacente, paralele, de aceeasi inaltime si de grosimi diferite care reprezinta codarea caracterelor (alfa)numerice.

Cum se citesc codurile de bare ?

    Codurile de bare se citesc folosind dispozitive speciale de citire, numite scannere. Acestea pot fi portabile sau fixe. Din punct de vedere al principiului de citire, scannerele pot fi scannere tip “creion optic”, CCD sau laser. In general citirea se face prin emiterea unui fascicol de lumina dintr-o sursa de lumina (emitor - care poate fi LED sau laser) aceasta unda fiind reflectata de catre suportul care contine codul de bare si receptionata de catre un receptor. Distanta de citire poate varia de la contact direct cu suportul codului de bare pana la cativa metri, in functie de tipul scannerului folosit. Familia de scannere CIPHERLAB ofera scannere tip CCD si laser, cat si terminale portabile.

Ce inseamna modul de conectare “Keyboard Wedge”?

    Conectarea “Keyboard Wedge” consta in conectarea scannerului in paralel cu tastatura PC-ului. Prin acest mod de conectare se poate folosi scannerul prin portul de tastatura, in paralel cu tastatura, putand fi astfel introduse date in memoria scannerului (pentru scannerele care au facilitatea “data editing” – cum este cazul scannerelor 1021+, 1067, 1090 produse de CIPHERLAB

Ce este un PDT ? Pot scana coduri de bare cu PDT –ul?

    Bineinteles ca se pot scana coduri de bare cu un PDT, acesta fiind si una din principalele sale functiuni, PDT-ul putand recunoaste principalele simbologii pentru coduri de bare. PDT inseamna Portable Data Terminal – terminal portabil de date. Un PDT este un microcalculator portabil complet, programabil in Basic sau C, cu scanner incorporat. PDT-ul contine memorie (pentru programare si pentru stocare de date), porturi seriale RS-232, RS-485, RF, afisaj, tastatura, baterii pentru alimentare si pentru memorie. Operatorul colecteaza datele din teren pana ce memoria PDT-ului se umple, apoi le descarca in memoria PC-ului, prin porturile RS-232/485 sau prin radio frecventa.

Cum conectez un PDT in retea RS-485?

    Folosind un “craddle” (suport alimentare si interfat RS-485). Suportul are rolul de incarcator pentru acumulatorii PDT-ului si de interfata RS-485 pentru conectarea in retea (pana la 32 de aparate fara repetoare).

Pot avea memorie mai mare de 3Mb pe un PDT?

    Da, unele PDT-uri permit o memorie de date mare (cum este cazul modelului 720-L produs de CIPHERLAB folosind cartela optionala de memorie, “Smart Card Memory” care are capacitatea de 8Mb).

Este necesar sa folosesc o imprimanta laser sau “ink jet” pentru a imprima coduri de bare ?

    Cea mai folosita metoda pentru imprimarea codurilor de bare este imprimarea termica (termic direct sau prin transfer termic). Desi imprimantele termice au pretul putin mai mare decat imprimantele clasice, banii investiti se recupereaza foarte repede din consumabilele folosite. COMPUSOFT recomanda imprimantele termice produse de firma CITIZEN.

Am nevoie de “aprobare” pentru a folosi codurile de bare?

    Da, daca sunteti producator, trebuie sa va cumparati codul de producator de  la una din organizatiile abilitate sa gestioneze codurile de producator: Asociatia Romana pentru Containerizare si Paletizare (ARPC) care gestioneaza codurile ISO sau EAN Romania, organizatie abilitata sa gestioneze prefixele de tara EAN. Aceasta va da dreptul sa folositi codurile de bare atat pe teritoriul Romaniei, cat si la nivel international.. Odata incrisa la una dintre cele doua asociatii, compania va primi codul international unic si va beneficia de toate drepturile de utilizare a codurilor de bare pentru marcarea produselor.