INTRODUCERE IN AIDC

 

DEFINIREA TEHNOLOGIILOR AIDC

AVANTAJELE AIDC

ARHITECTURA UNUI SISTEM AIDC

 

 

 

 

 

 

 

DEFINIREA TEHNOLOGIILOR AIDC

    Tehnologiile de identificare si colectare automata a datelor (AIDC – Automatic Identification and Data Collection) reprezinta un sector vital al tehnologiei informatiei (IT). Obiectivul comun al tehnologiilor AIDC consta in identificarea obiectelor si evenimentelor si colectarea automata, rapida si corecta a datelor, intr-o forma ce poate fi recunoscuta si prelucrata de catre sistemul de calcul.

    Tehnologiile AIDC sunt utilizate la identificarea, urmarirea si cautarea articolelor, controlul proceselor si inregistrarea tranzactiilor. Ele elimina necesitatea reintroducerii datelor din cauza erorilor, prin reducerea posibilitatii de aparitie a acestora si pot duce chiar la eliminarea necesitatii introducerii succesive a datelor in mai multe puncte de prelucrare a acestora, in multe aplicatii.

    Utilizand o varietate de purtatori de informatie cum ar fi codurile de bare, codurile bidimensionale, purtatori electronici de date (IC si "smart card-uri"), AIDC ofera o dimensiune in plus aplicatiilor cu datele stocate distribuit. Din acest punct de vedere, AIDC complementeaza alte sectoare IT care presupun depozitarea, procesarea si transmiterea bazelor de date.

    Capacitatile unice ale AIDC le califica drept revolutionare si radicale.

    Revolutionare pentru ca aceste tehnologii sunt la fel de utilizabile in comert, industrie sau servicii – de fapt oriunde informatia este colectata, prelucrata pentru a fi utilizata in sisteme de management.

    Radicale deoarece acolo unde tehnologiile AIDC sunt aplicate in mod corect, ele produc intotdeauna beneficii substantiale – care sunt de natura economica si nu pur si simplu tehnica. Nu este deci surprinzator faptul ca tehnologiile AIDC sunt recunoscute ca tehnologii cheie in reproiectarea si innoirea proceselor si a organizarii operatiunilor companiilor.

    Informatiile manipulate de sistemele AIDC sunt invariabil in format utilizabil de calculator iar procesarea este facuta uzual de catre un calculator sau un echipament dedicat. Ele sunt fie codate pe o eticheta fie obtinute prin analizarea directa a caracteristicilor unui individ sau unui obiect.

    Obiectivul comun al tehnologiilor AIDC este captura rapida si corecta a datelor intr-o forma ce poate fi recunoscuta si prelucrata de un sistem de calcul si ambele categorii urmaresc obtinerea unor astfel de date. In cadrul categoriei bazate pe date codate, datele sunt adeseori prezentate sub forma unor simboluri special concepute pentru a putea fi citite de catre masina. Acesta este cazul codurilor de bare si al cartelelor magnetice.

    Motivul pentru obtinerea datelor in format citibil de catre masina este de a inlatura nevoia de a le tasta pentru a fi introduse intr-un sistem de management sau procesare a informatiei. Un alt obiectiv al tehnologiilor AIDC este identificarea, in cel mai larg sens, a obiectelor, evenimentelor sau persoanelor in vederea urmaririi sau cautarii lor, a inregistrarii tranzactiilor sau usurarea luarii deciziilor.

    Acolo unde datele sunt scrise mai intai pe hartie, pentru a fi apoi introduse in sistemul informatic, in mod sigur este nevoie de mai mult timp si efort decat in cazul utilizarii unui sistem automat de introducere a datelor. Tehnicile AIDC pot fi utilizate pentru imbunatatirea procesului chiar acolo unde datele sunt achizitionate pentru prima data. Elementul principal in alegerea unei aplicatii si stabilirea necesitatilor care trebuiesc satisfacute este analiza procesului de manipulare a datelor. In acest fel se poate adopta abordarea corecta in realizarea unei aplicatii eficiente. Aceasta analiza include:

    O evaluare si selectie initiala a tehnologiilor pot fi facute considerand caracteristicile lor fundamentale si in ce masura satisfac ele necesitatile generale ale aplicatiei. In orice caz va fi necesara o abordare mai tehnica inainte de a se lua o decizie finala referitoare la un anumit sistem. Aceasta va trebui sa cuprinda specificatia, implementarea si intretinerea unui sistem practic si eficient.

inapoi la cuprins

 

AVANTAJELE AIDC

    Avantajele principale sunt posibilitatea identificarii si urmaririi obiectelor, persoanelor si evenimentelor si acuratetea si viteza de colectare a datelor, toate avand loc in timp real. Performantele AIDC se masoara comparativ cu tehnologiile clasice de introducere de date si vor varia in functie de tehnologia utilizata, de eficacitatea aplicarii acesteia si de procedurile de asigurare a calitatii folosite.

    De exemplu, daca o dactilografa experimentata are nevoie de circa 3 secunde pentru a tasta 10 caractere, scanarea aceluiasi numar de caractere poate lua mai putin de o jumatate de secunda. Asadar viteza de introducere a datelor creste de 6-10 ori, in timp ce rata de eroare este de aproximativ 1:3.000.000 comparativ cu 1:300 in cazul introducerii manuale, ceea ce inseamna o reducere de circa 10.000 ori.

    Privind lucrurile din punctul de vedere managerial, importanta devine deosebita: organizatiile aloca resurse importante pentru achizitionarea de echipamente de tehnica de calcul si programe pentru a realiza sisteme informatice care sa furnizeze date cat mai corecte si intr-un timp cat mai scurt in vederea luarii deciziilor. Acest lucru sta la baza cursei continue pentru putere si viteza de calcul. Ceea ce se omite insa adeseori este faptul ca, pentru a genera date, un sistem informatic are nevoie de date de intrare. Daca acestea ii sunt furnizate cu intarziere sau incorect, rezultatele sunt cel putin nesatisfacatoare daca nu chiar dezastruoase. Incercati sa estimati costurile necesare dublarii vitezei de calcul a sistemului pe care il detineti. Este destul de mult daca nu chiar imposibil de realizat cu bugetul pe care il aveti la dispozitie, nu este asa? Daca insa va ganditi ca motivul pentru care faceti acest lucru este, sa spunem, obtinerea informatiilor referitoare la stocuri in timp real si cat mai corect, va veti da seama ca cel mai mult timp este necesar introducerii si nu prelucrarii datelor. Aici se afla importanta tehnologiei.

    Un exemplu edificator este dat de supermarket-uri. Imaginati-va ce ar insemna intocmirea unei facturi la METRO, BILLA sau oricare altul in cazul inlocuirii utilizarii codurilor de bare cu tastarea manuala a datelor. Atat clientii cat si proprietarii magazinelor s-ar confrunta cu intarzieri si erori, ca sa nu mai vorbim despre dificultatile urmaririi in timp real a stocurilor. Avantajul in acest caz este dat de asa numitul concept al "numarului de inmatriculare" conform caruia un simplu numar unic este utilizat ca o cheie de acces la date ca denumirea produsului, pretul, nivelul stocului, stocul de siguranta si statistici referitoare la vanzari, toate pastrate intr-o baza de date pentru managementul informatiei.

    Succesul de care se bucura tehnologiile AIDC provine si din reducerea costurilor cu forta de munca. In Romania forta de munca este inca deosebit de ieftina. Se considera in mod eronat ca investitiile de acest tip nu se justifica. Este adevarat ca prin angajarea a cativa oameni in plus viteza de introducere a datelor va creste. Trebuie insa avute in vedere o serie de costuri suplimentare, care nu sunt evidente din primul moment. Acestea sunt generate de necesarul de spatiu, de dotarea cu mobilier si tehnica de calcul, necesitati de scolarizare, etc. Cel mai important insa este faptul ca o data cu cresterea numarului de operatori creste si numarul de erori, lucru care prin utilizarea tehnologiior AIDC nu se intampla.

    Un aspect care s-a observat de-a lungul timpului a fost ca, in Romania, mai important este faptul ca, bazandu-se pe aceste tehnici, pot fi dezvoltate o multitudine de aplicatii menite sa reduca posibilitatea furturilor. Din ce in ce mai multi clienti ne solicita aplicatii care sa reduca posibilitatea furturilor in timpul si dupa fabricatie. Aici intervine primul avantaj al tehnologiilor AIDC: posibilitatea identificarii si urmaririi obiectelor, persoanelor si actiunilor. O data identificat, un obiect nu poate "disparea" fara urma. Prin posibilitatea urmaririi pe fluxul tehnologic, se poate sti cu exactitate cine si ce operatii a executat asupra subansamblului respectiv asa incat responsabilitatile pot fi stabilite cu precizie.

    In afara ratei de transfer ridicate, purtatorii de date AIDC pot fi adeseori cititi cand se afla in miscare, chiar si la viteze ridicate. Cititoarele de coduri de bare fixe pot sa citeasca date de pe purtatori aflati pe benzi transportoare miscadu-se cu cateva sute de metri pe minut. Pentru aplicatiile de incasare a taxelor de drum, datele pot fi citite de la transmitatoare RFID atasate vehicolelor la viteze de peste 100 km/h.

inapoi la cuprins

 

 

ARHITECTURA UNUI SISTEM AIDC

    Arhitectura unui sistem AIDC este compusa din trei elemente de baza: purtatorul de informatie, cititorul si echipamentele de IT (inclusiv programele care prelucreaza datele). Purtatorii de informatie sunt cei care inmagazineaza datele codate in formatul citibil de catre calculator. Cititoarele reprezinta echipamentele de citire a purtatorilor de informatie si realizeaza transferul datelor in calculator. Echipamentele de IT (calculatoarele) au rolul de a prelucra informatiile primite de la cititoare.

 

inapoi la cuprins